ביטול ייפוי כוח מתמשך

ביטול ייפוי כוח מתמשך

תוכן עניינים

ביטול ייפוי כוח מתמשך

ביטול ייפוי כוח מתמשך הוא הליך משפטי שנועד להפוך את ייפוי הכוח לבטל. ביטול זה יכול להתבצע על ידי המעניק, הפרט שיצר את ייפוי הכוח המתמשך במקור, על ידי עורך הדין בפועל, אשר מונה לפעול מטעם המעניק, ובנסיבות מסוימות, על ידי בית משפט לענייני משפחה. חשוב להבין כי עריכת ייפוי כוח מתמשך מופקדת בדרך כלל בידי עורך דין בעל הכשרה מיוחדת בתחום זה, לרוב עורך דין לתכנון עיזבון. הדבר מדגיש את ההכרה של המחוקק בצורך במקצועיות בעת יצירת מסמך זה, לאור הסמכות המשמעותית שהוא מקנה.

ייפוי הכוח המתמשך נוטל תפקיד מרכזי בעניינים הקשורים לסכסוכי ירושה, והוא נתפס ברווחה כמסמך המעניק סמכות נרחבת לעורך הדין בפועל. סמכות זו יכולה להיות ממונפת לניהול מורכב של נכסי המעניק, במיוחד כאשר המעניק אינו מסוגל. ייפוי הכוח המתמשך מאפשר ליוצרו לבחור אדם אשר ישמש כאפוטרופוס שלו, ואף לציין את היקף סמכויותיו. כתוצאה מכך, ביטול ייפוי כוח מתמשך יכול להיות מאמץ מורכב.

למשל, המעניק רשאי לציין במסמך כי עורך הדין למעשה אינו מחויב לדווח לאפוטרופוס הכללי, בניגוד לדרישה האופיינית לאפוטרופוס לדווח לגורם כזה. יתר על כן, ייתכן שעורך הדין בפועל לא יידרש לחשוף את כל פרטי ניהול הנכס לבני משפחה אחרים. הוראות כאלה עלולות להוליד חוסר אמון בקרב קרובי משפחה ואף לעורר סכסוכי ירושה מוקדמים הנוגעים לנכסי המעניק.

למרות כניסתו לאחרונה יחסית של ייפוי הכוח המתמשך כמוסד משפטי, משרדנו ייצג מספר רב של מקרים הנוגעים לתביעות של נטילת שליטה בטרם עת של העזבון הפוטנציאלי של אדם, גם בזמן שאותו אדם עדיין בחיים. הדבר מדגיש את המשמעות של הבנת המורכבות של הליכי ביטול ואת ההשלכות האפשריות של מתן סמכות נרחבת כל כך באמצעות ייפוי כוח מתמשך.

מי רשאי לבטל ייפוי כוח מתמשך

על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, למספר גורמים יש סמכות לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש ביטול של ייפוי כוח מתמשך קיים. מסיבות אלו כוללות:

  • היועץ המשפטי לממשלה: היועץ המשפטי לממשלה יכול ליזום הליך לביטול ייפוי כוח מתמשך.
  • בני משפחה וקרובים של מי שממנה את ייפוי הכוח: לבני משפחה קרובים וקרובי משפחה של מי שנתן את ייפוי הכוח יש מעמד משפטי לבקש את ביטולו.
  • חברים ומקורבים: גם לחברים ומקורבים של מי שמינה את ייפוי הכוח ישנה זכות לבקש את ביטולו באמצעות בית המשפט לענייני משפחה.

 

כמו כן, הוראות סעיף 39 לחוק הנאמנות מסמכות כל אדם שנודע לניצול או התעללות באדם פגיע לפנות לבית המשפט בבקשה לסעד מתאים. המשמעות היא שכל מי שיודע על שימוש לרעה או שימוש לרעה בייפוי כוח מתמשך יכול לנקוט בצעדים משפטיים.

אנשים או גופים אלו, המכונים ביחד "המעוניינים בעניין" בעלי מעמד משפטי בהליך, יכולים לפנות לבית המשפט בבקשה לפתוח בהליכים שמטרתם ביטול ייפוי הכוח המתמשך. יתרה מכך, לבית המשפט סמכות לבטל מיוזמתו ייפוי כוח.

מספר מצבים עלולים להוביל לפסילת ייפוי כוח מתמשך, לרבות:

תפוגה: כאשר ייפוי כוח מתמשך מגיע לתאריך התפוגה שנקבע מראש, הוא הופך לפסול.

ביטול על ידי הנותן: ליחיד שנתן במקור את ייפוי הכוח המתמשך יש סמכות לבטלו.

פגמים או ליקויים: אם יש טעויות או ליקויים בניסוח במסמך ייפוי הכוח המתמשך המשפיעים באופן משמעותי על תפקודו התקין, הוא עלול להיפסל. סוגיות אלו ייבחנו עוד בסעיפים הבאים שיתייחסו לפסיקות בדבר ייפוי כוח מתמשך וביטולו.

פקיעת ייפוי כוח מתמשך

תוקפו של ייפוי כוח מתמשך ייפסק בנסיבות שונות שהוגדרו על ידי המעניק או כמפורט בחוק. מה מצבים אלה כוללים?

  • מילוי תנאים שנקבעו על ידי המעניק: אם המעניק קבע תנאים ספציפיים לייפוי הכוח המתמשך, יפוג תוקפו בהתקיימות תנאים אלה.
  • פטירת הנותן או עורך הדין: כאשר הנותן או עורך הדין נפטרים, ייפוי הכוח המתמשך הופך לפסול.
  • אי עמידה בדרישות המשפטיות: ייפוי הכוח המתמשך כבר לא יכול להיות בתוקף אם עורך הדין בפועל לא עומד בדרישות החוק. זה יכול להתרחש במצבים הבאים:
  1. כאשר עורך הדין מאבד את כשירותו המשפטית.
  2. אם עורך הדין מונה בפועל על סמך הכשרה מקצועית, כגון היותו עורך דין, ולאחר מכן איבד את רישיונו המקצועי.
  3. כאשר עורך הדין הוא בן זוגו לשעבר של הנותן, והם עברו גירושין או פרידה.
  4.  אם עורך הדין הכריז על פשיטת רגל.

 

  • התפטרות עורך הדין: עורך הדין יכול לבחור להתפטר מתפקידו, דבר שיביא לפקיעת ייפוי הכוח המתמשך.
  • ביטול על ידי הנותן או בית המשפט: הנותן יכול לבטל את ייפוי הכוח המתמשך בהכרזה רשמית על ביטולו, אלא אם כן צוין במפורש במסמך כי ביטול כאמור אינו מותר. בנוסף, אם בית משפט יקבל תביעה שמטרתה ביטול ייפוי כוח מתמשך, זה יוביל לפקיעתו.
  • תנאים שנקבעו על ידי המעניק: אם המעניק כלל במסמך תנאים ספציפיים הקובעים כי יש לבטל את ייפוי הכוח המתמשך בנסיבות מסוימות, תנאים אלו יגרמו לפקיעתו.

 

כאשר יפוג ייפוי כוח מתמשך, המשמעות היא שהסמכות הניתנת במסמך מתבטלת מיסודה, מה שהופך כל הוראות או הנחיה קודמת שבתוכו בטלה ומבוטלת. הדבר מדגיש את החשיבות של הבנת התנאים והדרישות המשפטיות הספציפיות שיכולות להביא לסיום ייפוי כוח מתמשך.

ביטול ייפוי כוח מתמשך על ידי המעניק

אדם שיצר ייפוי כוח מתמשך מחזיק בזכות הגלומה לבטלו בכל עת על ידי העברת הביטול לעורך הדין בפועל. זכות זו נשארת בתקפה בין אם ייפוי הכוח טרם הופעל ובין אם הוא כבר בתוקף.

עם זאת, קיים חריג ליכולתו של המעניק לבטל, דווקא במקרים בהם ייפוי הכוח כבר נכנס לתוקף וכולל "סעיף מחייב". סעיף מחייב הוא תניה הכלולה במסמך ייפוי הכוח המתמשך המגבילה או אוסרת את זכותו של המעניק לבטל את המינוי. בנסיבות כאלה, הסמכות הבלעדית לבטל את ייפוי הכוח המתמשך נתונה לבית המשפט לענייני משפחה, ויש להגיש בקשה מתאימה לפתיחת הליך זה.

תקדים משפטי בולט, מספר תיק 2004-04-6432, מדגיש את חשיבות ההקפדה על מסגרת משפטית זו. בית המשפט קבע כי כל ניסיון לביטול ייפוי כוח מתמשך של קרוב משפחה של הפרט שנתן את ייפוי הכוח, עוד לפני הפעלתו, פגום מיסודו. במקרים כאלה, הבירור הראשוני חייב להתמקד בהערכת האם המעניק מסוגל לנהל את ענייניו. אם הנותן ייחשב כשיר לעשות כן, הם רשאים להמשיך לבטל את ייפוי הכוח באופן עצמאי, ולבית המשפט לא תהיה עילה להתערב בבקשה.

מסגרת משפטית זו נועדה להבטיח כי ביטול ייפוי כוח מתמשך יבוצע בהתאם לנהלים שנקבעו תוך שמירה על הזכויות והאינטרסים של כל הצדדים המעורבים.

התפטרות של ייפוי כוח מתמשך

אדם שמונה כמייצג על ידי ייפוי כוח מתמשך זכאי להודיע ​​על התפטרותו בכל עת אם אינו מעוניין עוד לכהן בתפקיד זה. כמו כן, עורך הדין, אשר מונה על ידי מיופה הכוח, יכול לפנות לבית המשפט ולבקש את ביטול ייפוי הכוח אם המעניק פנה אליהם וביקש את ביטולו, גם במקרים בהם סעיף מחייב קיים.

הודעה על התפטרותו של עורך הדין הלכה למעשה חייבת להיות מועברת למיופה הכוח. במקרים בהם ייפוי הכוח עשוי שלא להבין את ההשלכות במלואן, יש למסור הודעה גם לקרוב משפחה על ייפוי הכוח, בצירוף העתק שימסר לאפוטרופוס הכללי, במידת הצורך.

התפטרות מיפוי הכוח המתמשך מביאה לפקיעת ייפוי הכוח המתמשך עצמו. בתיק משפטי בולט, תיק תמ"ש 8182-02-18, שנדון בבית הדין לעניינים בבאר שבע, קבע בית המשפט כי מכתב פרידה שכתב עו"ד למעשה לנותן (שמינה אותם) , שבה הביע עורך הדין למעשה פרידה קבועה והצהיר במפורש על התפטרותם מתפקידם, היוותה למעשה הודעה על התפטרותם. בית המשפט הגיע למסקנה שבעקבות התפטרות כזו, עורך הדין לא יכול היה לחזור בו, ויפוי הכוח המתמשך התבטל מיד עם כניסת ההתפטרות לתוקף.

מסגרת משפטית זו מבטיחה שתהליך ההתפטרות והשלכותיו מוגדרים בצורה ברורה, תוך שמירה על שלמותו וחוקיותו של ייפוי הכוח המתמשך.

בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך

בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך מהווה תביעה משפטית פורמלית המוגשת לבית המשפט לענייני משפחה. המטרה העיקרית של הליך משפטי זה היא לפסול את ייפוי הכוח המתמשך, ואגב, לבטל את מינויו של עורך הדין בפועל. בעיקרו של דבר, מדובר בתביעה שמטרתה לפסול ייפוי כוח מתמשך.

קיימות מספר עילות שבגינן אדם יכול לפנות לבית המשפט לענייני משפחה ולבקש ביטול וביטול של ייפוי כוח מתמשך:

  1. פגמים יסודיים בניסוח: אם ניתן להוכיח כי יצירת ייפוי הכוח המתמשך נפלה פגם מהותי, כגון כאשר הנותן לא הבין עד תום את השלכות המסמך, רשאי בית המשפט לראות בכך עילה תקפה לביטול. דוגמה לכך ניתן למצוא בתיק תמ"ש 8182-02-18, שם טען המעניק שלא הבין את משמעות המסמך עד שנודע לו על ידי האפוטרופוס הכללי כי ייפוי הכוח המתמשך נכנס לתוקף.
  2. כפייה, השפעה בלתי ראויה או הטעיה: אם יוכח כי ייפוי הכוח המתמשך נערך בתנאים של לחץ, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה, הטעיה או באמצעות הטעיית המעניק או ניצול פגיעותם, גורמים אלו עשויים להצדיק ביטול.
  3. הפרת חובות: אם יוכח כי עורך הדין אינו פועל על פי חובותיו שנקבעו, או אם הם ממלאים את חובותיהם באופן הפוגע בזכויות המעניק, זו יכולה להיות עילה. לביטול. למשל, אם עורך הדין עובר על האיסור להועיל לעצמם או לקרוביהם.

בתיק תמ"ס 6432-04-20 ביקשה התובעת לבטל את ייפוי הכוח המתמשך בהתבסס על התנהגות במרמה והציגה שורה של ראיות לרבות הקלטות. בית המשפט, תוך הפעלת סמכותו כמפורט בסעיף 32(קס)(א) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, שקל האם הסמכויות הניתנות בייפוי הכוח הופעלו כראוי. בית המשפט יכול היה לבטל את ייפוי הכוח אם הוא הושג ב"תרמית, ניצול, או לחץ או השפעה בלתי הוגנת על המעניק, או אם ניתן כאשר המעניק לא היה כשיר". כמו כן, העריך בית המשפט האם יש צורך במינוי אפוטרופוס לשמירה על ענייני הנותן, כולם או חלקם. אלא שבמקרה זה דחה בית המשפט את התביעה, והגיע למסקנה כי ייפוי הכוח המתמשך היה מסוגל לנהל את ענייניה באופן עצמאי ולפיכך אין לפקפק בתוקפו של ייפוי הכוח כאשר לנותנת עצמה יש זכות ביטול.

4. ביטול על ידי המעניק ב"סעיף מחייב": גם אם קיים "סעיף מחייב" בייפוי הכוח המתמשך, עליו חתם המעניק, אין זה מונע בהכרח מבית המשפט להתערב ולבטל את ייפוי הכוח אם הוא מנוסח בצורה גרועה או אם הוא מנוצל לרעת הנותן.

מסגרת משפטית זו מבטיחה כי ביטול ייפוי כוח מתמשך מבוסס על עקרונות משפטיים תקינים ומשמש להגנה על הזכויות והאינטרסים של כל הצדדים המעורבים.

הדיון בבקשה לביטול ייפוי הכוח בבית המשפט

הליכי הבקשה לביטול ייפוי כוח מתמשכים מתגלגלים בהליך משפטי מובנה בתוך אולם בית המשפט.

  • הגשת הבקשה: בתחילה, הצד המבקש לבטל את ייפוי הכוח מגיש בקשה רשמית בהתאם לנהלים ולתקנות החוק. לבקשה זו מתייחסים כאל תביעה מן המניין. בתגובה, האפוטרופוס הכללי, בין היתר, רשאי להגיש תגובה בכתב.
  • מינוי עורך דין רשות הרווחה: בהמשך, בית המשפט ממנה עורך דין מטעם רשויות הרווחה. על עורך דין זה מוטלת ביצוע שומה והכנת דו"ח לבית המשפט. המיקוד של הדו"ח הוא בהבהרת מצבו של המשתמש החזק, יכולתו לקבל החלטות מושכלות והבנתו את ההשלכות של מעשיו.
  • בחינת ראיות: בית המשפט סוקר את הראיות שהוצגו בתמיכה לבקשה לביטול ייפוי הכוח וכן בכל תגובות אשר עשויות לכלול חוות דעת רפואיות והערכות של רשויות הרווחה.
  • פגישה עם עורך הדין: במקרים מסוימים רשאי בית המשפט לקבוע פגישה עם עורך הדין לצורך ייפוי הכוח המתמשך. אינטראקציה זו מאפשרת לבית המשפט לקבל התרשמות אישית, ומאפשרת לעורך הדין להציג את נקודת המבט שלו ולתרום להבנת המצב של בית המשפט. צעד זה מסייע לבית המשפט בגיבוש מסקנה לגבי הבקשה.
  • הליך הוכחות: במצבים אחרים, בית המשפט עשוי לבחור לנהל הליך הוכחות. במהלך תהליך זה, אנשים המעורבים בתיק עשויים להיחקר בנוגע לטענות המועלות בבקשה. תשאול זה מסייע לבית המשפט לאסוף מידע ועדויות נוספות הקשורות לעניין.
  • החלטה שיפוטית: בסופו של דבר, לאחר שקילת כל הגורמים הרלוונטיים, אם ההליך לא הסתיים קודם לכן בהסכמה בין הצדדים, ייתן בית המשפט החלטה שיפוטית בצורת פסק דין בבקשה לביטול ייפוי הכוח המתמשך. פסיקה זו יכולה להביא לפקיעת ייפוי הכוח המתמשך, או שהיא עשויה לדחות את הבקשה ולהותיר את ייפוי הכוח על כנו.

 

ההליך המשפטי מבטיח שלכל הצדדים תהיה הזדמנות להציג את טענותיהם, ובית המשפט קובע על סמך הצדקה של הטיעונים והראיות שסופקו. לתוצאות פסק הדין השלכות משמעותיות, שכן היא יכולה לקיים את תוקפו של ייפוי הכוח או להביא לביטולו.

הקשר הרציף בין אפוטרופוס לעורך דין בפועל

בפרשת רמ"ש 21463-01-19 קבע בית המשפט המחוזי בלוד עיקרון מכריע. כאשר ייפוי כוח מתמשך מנוסח כהלכה ואינו פגום, מינוי אפוטרופוס ליו"ד בפועל אינו מתחייב. במקום זאת, מדגיש בית המשפט את החשיבות של מילוי ההנחיות המפורטות בייפוי הכוח. גישה זו מדגישה כי ייפוי הכוח משקף את רצון הנותן ומכבד את האוטונומיה שלו, במקום מינוי אפוטרופוס תלוי. בית המשפט קבע בתוקף כי אין צורך במינוי אפוטרופוס כאשר קיים ייפוי כוח מתמשך בתוקף.

במקרה אחר, ע"ש אמ"ס 4126-02-21, אישר בית המשפט המחוזי את העיקרון לפיו יש לכבד את המשאלות המובעות בייפוי כוח מתמשך, שערך האם. בית המשפט דחה את תביעת הבן למנות אפוטרופוס לאמו בניגוד לרצונה, ובכך אישר את סמכותו ותוקפו של ייפוי הכוח המתמשך. ערעור על החלטה זו, שהוגש לבית המשפט העליון, נדחה אף הוא, המאשר מחדש את המשך תוקפו של ייפוי הכוח המתמשך.

חשוב לציין כי פעולת יצירת ייפוי כוח מתמשך והפקדתו במשרד האפוטרופוס הכללי משמשת ראיה למינוי עורך הדין בפועל. במקרים בהם ייפוי הכוח הופקד אך טרם הופעל, לפיקדון זה יש משמעות משפטית, המונעת פעולות משפטיות מסוימות, כגון מינוי אפוטרופוס. תפקידו של עורך דין בהסדר ייפוי כוח מתמשך נושא באחריות נאמנות, המשקפת חובת אמון ואמון.

בתגובה לבירור שהציג שופט מסוים, סברה ועדת האתיקה של השופטים כי לרוב עדיף לדחות מינוי כעורך דין בפועל בייפוי כוח מתמשך, במיוחד אם מדובר בבקשת קרוב משפחה. שביקש את ייפוי הכוח המתמשך. פרספקטיבה זו מתיישרת עם העיקרון של כיבוד האוטונומיה ורצונותיו של המעניק כפי שבאו לידי ביטוי בייפוי הכוח.

 

מחפשים יעוץ משפטי מעורך דין, השאירו פרטים
אופוטרופוס

מהו אפוטרופוס? אפוטרופוס, ממלא תפקיד מכריע בסיוע לאנשים שאינם מסוגלים לנהל את ענייניהם. בחוק הישראלי, אנשים כאלה מכונים "פסול דין",

קרא עוד »
יפוי כח מתמשך

ייפוי כוח מתמשך ייפוי כוח מתמשך מאפשר לכל אדם מעל גיל 18 (המכונה "הממנה") להאציל את הסמכות לקבלת החלטות אישיות

קרא עוד »
ייעוץ מעורך דין
השאירו פרטים:
צוואות. ירושות. יפוי כח מתמשך
מידע חשוב
חתימת עורך דין

אימות חתימת עו"ד אימות חתימת עורך דין, בעצם, כולל את

אימות הסכם ממון

אימות הסכמי ממון כאשר בני זוג מתכוונים להיערך לפני נישואיהם

הסכם יורשים

מהו הסכם יורשים? הסכם יורשים הוא הסכם שנערך בין יורשים

דילוג לתוכן